Dealul Smaului

                                                  Dealul Smaului
Acest deal are în vârful lui un drum lucrat de mână de om, însă foarte veche lucrare . Se povesteşte din tată în fiu că pe acest vârf de deal locuia pe vremuri un smău cu smeoaica împreună şi se coboară smeoaica tot când le era sete cu un burduf subsuoară şi lua apă din păraău şi îi dădea la smău apă de băut.
Într-o una din zile a venit smeoaica ca de obicei cu burduful subsuoară după apă, la umplut burduful se uită smeoaica ăe câmp vede un plug tras de 4 boi şi 2 oameni unul mâna boii şi altul ţinea plugul de coarne s-a mirat mult smeoaica că aşa ceva nu a fost văzut.
Şi nici una nici două îi înhaţă pe toţi în poală în şurţ şi burdufulsubsuoară şi o ea iar pe unde a venit cât mai repede săo arate la smău vermii ăştia ce scurmă pământul.
Ajungând în vârful dealului dă burduful jos şi dă şi din poală 4 boi şi 2 oameni cu plug cu tot şi îi arată la smău cum aceşti viermi scurmă pământul.
Atunci smăul când a văzut ce i-a adus smeoaica a prins a ofta şi a plânge şi îi spune smeoaicei plângând să-i ridice încetişor pe aceşti viermi şi sa-i duca înapoi de unde i-a luat că de acum în colo aceşti viermi vor moşteni pământul.
Atunci smeoaica i-a luat pe aceşti viermi şi i-a dus de unde i-a luat şi de atunci şi când s-a dus în vârful dealului la smău nu l-a mai găsit pe smău şi de atunci s-au pierdut smeii şi a rămas dealui ce-i poartă numele până în zilele noastre.
Poate să fie aceasta o poveste pentru adormit copii mici dar poate să aibă şi un sâmbure de adevăr, ca mărturie avem dealul Smăului până astăzi.

0 comentarii: